Svatební koláčky – svatební tradice, která neomrzí
I když se od klasických a tradičních zvyků našich babiček pomalu upouští, svatební koláčky patří mezi svatební stálice. Se svatebními koláčky se pojí mnoho pověr a zároveň jejich pečení bylo vždy společenskou událostí, do které se zapojily ženy a hospodyňky z celé rodiny.
Koláčky a pověry s nimi spojené
Tak jako se v každém kraji pečou různé koláčky, tak i pověry o jejich přípravě se dosti liší. Ta nejběžnější praví, že koláčky si nevěsta nesmí péct sama a nesmí ani pomáhat s jejich přípravou, jinak ji postihne nouze v manželství a bude mít uplakané děti, zkráceně si zapeče štěstí. Pravým opakem je pověra, která říká, že by se nevěsta měla zapojit, aby ukázala, jak dobrá je hospodyňka. Jen pozor na jejich motání, nevěsta by si mohla štěstí též zamotat. Jedna pověra, která mě opravdu pobavila, je pečení jednoho většího koláčku, do kterého se zapeče mince. Když nevěsta či ženich přinese tento koláček tomu druhému a on se s chutí zakousne, tak ten, kdo koláček přinesl, bude hlava rodiny. Maminky, babičky a tety též upozorněte, že kolik koláčků připálí, tolik bude mít nevěsta dětí, jen aby byly v obraze. Do zvacích krabiček či košíčku s koláčky pro svobodné muže a ženy se též vkládají tzv. rohové koláčky (ve tvaru větrníků a se všemi náplněmi) spolu s myrtou na vrchu, aby se též v brzké době oženili či vdaly. Nepsané pravidlo je, že koláčky by měly mít aspoň tři různé náplně, klasikou je mák, tvaroh a povidla.
Jiný kraj, jiný mrav
Jak už jsem psala, jiný kraj jiný mrav, a tudíž když navštívíte nevěstu jen třeba o pár kilometrů dál, svatební koláčky se mohou lišit ať už jejich tvarem, velikostí i přípravou. Na Moravě se připravují koláčky kulaté a plněné, v Olomouckém kraji je budete mít máčené v másle s rumem a sypané cukrem, ve Zlínském kraji s povidlovou tečkou a na Moravském Slovácku – v Podluží se chlubí místní specialitou, a to koláčky s máslovou krájenou drobenkou, které nikde jinde nenajdete. Střední Čechy mají koláčky méně pracné, ale určitě ne méně chutné. Koláčky jsou kulaté s viditelnou náplní a drobenkou, stejně tak jako u nás v kraji Libereckém a Jizerkách. Když se naopak vydáte na Vysočinu, tak tam nenajdete svatební koláčky, nýbrž svatební buchtičky, rohová buchtička pro svobodné se opravdu bere z rohu plechu. Mezi nejpracnější patří dle mého koláčky z Východních Čech, kde si zakládají na jejich mini velikosti (většinou kolem 2 cm, ale i méně) a navíc jsou vázané jako šátečky. Kromě toho rohové koláčky svobodné dámy a pánové jedí na svatbě pod stolem, úsměvné že?
Zvyky a tradice
Nejenom pečení, ale i samotné rozdávání koláčků má svoje tradice. Jako první se pečou tzv. zvací koláčky, které spolu se svatebním oznámením a pozvánkami zaneseme nejen hostům, ale i těm, kteří sice na svatbu pozvaní nejsou, ale jsou pro nás, jakkoliv důležití. Nezapomínáme také na již zmíněné rohové koláčky. Když jsme ještě u těch tradic, bývá někde zvykem, že koláčky roznášejí družičky a malé děti, které za tyto zvací koláčky dostanou nějaký drobný peníz na sladkosti. Další várka koláčků se peče na svatební tabuli a do výslužek svatebním hostům, ti jistě ocení něco malého k zakousnutí i druhý den po veselici.
Koláčky od Aničky
Pro inspiraci zde pro vás máme recept od Aničky Klápšťové, kterou jste mohli vidět v pořadu České televize Peče celá země, tak i na 1. Svatebním Veletrhu. A pokud byste to chtěli mít úplně bez práce, skvělé koláčky vám Anička na svatbu s radostí i upeče a teď s chutí do toho!
Kynuté svatební koláčky babičky Olinky
Suroviny:
350g hladké mouky
40g droždí
2 žloutky
2 lžíce cukru
250g másla
cca 100ml vlažného mléka
špetka soli
½ lžičky citronové kůry
2 lžíce rozpuštěného másla na potření
drobenka (polohrubá mouka, máslo, cukr)
máslo, rum
Postup: Mléko nalejeme do hrnečku, přisypeme cukr a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí. Do pěny vyšleháme žloutky se změklým máslem a citronovou kůrou. Přidáme kvásek, mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple 20 min kynout. Rozválíme a vykrájíme kolečka a naplníme. Okraje potřeme máslem, posypeme drobenkou a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 25 min dozlatova. Hotové prolijeme máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem. Vydrží v krabici až týden!